Smørrebrød på Klokken i Aarhus

Midt i Aarhus serverer Restaurant Klokken smørrebrød og klassiske retter i lokalerne fra den legendariske natklub La Belle.

Lokalerne er lidt en tidslomme, men selvom smørrebrødet også er klassisk, så har det fået et par passende tvist.

En tidslomme i Aarhus

Midt i august 2024 havde redaktionen booket bord til frokost i Aarhus.

Vi begav os til Restaurant Klokken i Mindegade i Aarhus, hvor man lover god dansk mad, smørrebrød og masser af hygge.

Restauranten har til huse midt i byen, i den legendariske La Belles gamle lokaler.

Bag træhoveddøren bliver man sat enten ved små borde eller i sin egen bås, hvor man uforstyrret kan nyde frokost eller aftensmad.

Slår Klokken Hel eller Halv?

Redaktionen fik denne dag anvist en bås, hvorfra vi hurtigt studerede menukortet. Vi var der til frokost, og der var ingen tvivl om, at vi skulle gå smørrebrødsvejen.

Her kan man blandt andet vælge en stor eller lille servering – Klokken Hel eller Klokken Halv.

Vi valgte den store anretning “Klokken Hel”, der denne dag bød på:

  • Marinerede sild m/kapers, syltede rødløg, luftig karrysalat & dild
  • Sprødstegt rødspætte m. urter, frisk citron & remouladesauce
  • Klokken hønsesalat m. syltede tomater, sprød peberbacon & karse
  • Hjemmelavet tartelet m. plukket høns & asparges
  • Laks & avocado
  • Gammeldags æblekage
  • Kaffe ad libitum

Den samlede pris for den anretning er 285 kroner per person, og det giver et rigtig godt forhold mellem pris og kvalitet.

 

Velsmagende tartelet med kylling.

Smørrebrød ad libitum på Klokken

Den anden halvdel af dagens redaktion nærstuderede smørrebrødskortet lidt længere.

De enkelte smørrebrød koster 85-95 kroner per styk, men her findes også mulighed for at gå ad libitum for 299 kroner.

Det giver et ret simpelt regnestykke.

Spiser du tre eller færre stykker smørrebrød skal du købe dem enkeltvis.

Spiser du fire eller flere skal du vælge ad libitum.

Vi valgte det sidste, først og fremmest for at kunne smage os igennem en større del af kortet. Her vælger man frit sine favoritter blandt 10 forskellige stykker.

Klokken er naturligvis imod madspild, hvorfor man opkræver 50 kroner for hvert ikke-færdigspist smørrebrød. Det er fair for både restauranten, gæsten og ikke mindst kloden. Konceptet ses i øvrigt på mange sushi-restauranter, hvor ad libitum ofte koster ekstra for uspiste stykker.

Drikkevarer

Det er oplagt vælge øl og snaps til smørrebrød, men alt med måde, når hjemtransporten foregår med bil.

Vi sprang over de iskolde snaps, men prøvede bl.a. en Jacobsen Juicy IPA (59 kroner) som duftede helt fantastisk af passion og mango og gjorde det glimrende til smørrebrødet.

Der blev også plads til en af redaktionens favoritter i form af 1664 Blanc i den alkoholfri version (60 kroner).

I afdelingen for saft faldt valget på en Craft Limonade Øko Rabarber samt Craft Limonade Øko Passion (50 kroner per styk)

Hele bordet fik desuden vand ad libitum.

En utroligt velsmagende økologisk rabarbersaft blev serveret. Den smagte så godt, at redaktionen bestilte en ekstra.

Klassikere på bordet

I første rundes servering kom marinerede sild med kapers, syltede rødløg, luftig karrysalat & dild. Fint og velsmagende.

Så fulgte en lun og sprødstegt rødspætte, urter, frisk citron & remouladesauce. Fisken var så god, at man bar over med, at den ikke var pandestegt, men havde mødt ønskebrønden. Den todelte remoulade var et kæmpe plus.

Æg & håndpillede grønlandske rejer kom med en purløgsmayo & spæde urter, og det var absolut et hit.

Spiserne af “Klokken Hel” fik også stedets hjemmelavede hønsesalat, som med sprødstegt bacon smagte præcis som den skulle. Og der var rigeligt af den.

Klassisk servering med Æg & Rejer.

En meget positiv overraskelse

Laks & avocado fra Klokken Hel-serveringen gemte på en af dagens positive overraskelser.

Her var koldrøget færøsk laks, frisk avocado, basilikummayo & jordskokkechips. Det hele blev serveret med aspargessauce skilt med dildolie, og det smagte suverænt godt.

Der var tilmed lidt sauce i overskud, så denne blev hældt gavmildt ud over en servering med æg og rejer, hvilket gjorde begge dele endnu bedre.

Det var et klart hit i redaktionens notesbog. Serveringen blev anbefalet uden rugbrød, så i princippet er det mere en “rigtig” ret end blot et stykke smørrebrød mere.

En himmerigsmundfuld – laks avocado og skilt sauce med asparges

To serveringer der var svære at skelne fra hinanden

Serveringen “Bøf & bearnaise” dækkede ifølge kortet over et stykke rosastegt okse med bearnaisecreme, sprøde kartoffelchips & karse.

At kalde kødet rosastegt er dog en tilsnigelse, for det både synede og smagte gennemstegt.

De sprøde kartoffelchips var nok sprøde, men til gengæld så tykke, at man ikke kunne skære dem over. Der var størrelsen absolut i overkanten.

Serveringen var acceptabel, men imponerede desværre ikke.

Det samme gjorde sig gældende for “Roastbeef”, der bestod af rosastegt okse, grov syrlig remoulade, agurkesalat, frisk peberrod & friterede løg.

Der var næppe tvivl om, at kødet var samme rosastegte okse, som blev brugt til serveringen “Bøf & Bearnaise” så anstødsstenen var det samme. Kødet havde – til denne medspisers smagsløg – simpelthen fået for meget.

Samtidig var det svært at skelne smagsnuancerne i roastbeef-maden. Hver mundfuld smagte lidt af det samme, og her manglede vi skarphed fra peberrod, den lovede syrlighed fra remouladen og knas fra løgene.

Det var en oplevelse på det jævne.

Da kartoffelmaden druknede

Er der smørrebrød på bordet, går man sjældent galt i byen med en kartoffelmad.

Denne klassiker kan være umådeligt velsmagende.

På Klokken i Aarhus består “Kartoffelmad” af kogte petite kartofler, variationer af løg, syltede tomater & purløgsmayo.

Her er altså tale om rugbrød med kartoffel og så naturligvis løg, ja man fristes til at sige riiiiigeligt med løg.

Vi fik nemlig kartoffelmad ad to omgange, og for medspiser 1 var den første kartoffelmad helt fin.

Da medspiser nummer 2 fik sin kartoffelmad lidt senere, havde løgene dog taget så meget overhånd, at anretningen bedre kunne beskrives som “Løgmad”.

Det tog sig ellers imponerende ud med det højtbelagte stykke kartoffelmad, da den blev sat på bordet, og den første mundfuld var fin.

Efterhånden som vi spiste os ind i smørrebrødet, afslørede det et overflødighedshorn af løg. Det element tog helt pusten fra de stakkels kartofler.

Vi var nødsaget til at skubbe halvdelen af løgene over på en anden tallerken, for de var alt for dominerende. Her var ristede, syltede og tilsyneladende også helt rå løg, og tilsammen var mængden fuldkommen overdøvende.

Det var en ommer, hvor kartoffelmaden fuldkommen druknede i de overflødige mængder af løg.

En æblekage med pufsukker

Æblekage er en favorit fra barndommen, hvor “Farmors Æblekage” med hjemmelavet æblegrød, hjemmelavet rasp, hjemmelavede makroner, ribsgele og håndpisket flødeskum stadig kan bringe en tåre i øjenkrogen.

Helt så fantastisk som barndommens æblekage var Klokkens version dog ikke.

Æblekagen dækker ifølge menukortet over karamelliserede æbler, letpisket fløde, puf-sukker & sprøde makroner.

I redaktionens smagsløg var grøden dog for sød og fløden for stiv, og ideen med pufsukker forstod ingen af os rigtig meningen med.

Så var der anderledes succes med en pandekagedessert.

Man aner pufsukkeret på toppen af flødeskummen.

Fantastiske pandekager

“Klokken pandekage” var den franske klassiker crêpe suzette. Det var tre varme pandekager med vaniljeis, saltkaramel, appelsinlikør og mandler, og det tog sig lækkert ud. Endda så lækre at de andre i selskabet tiggede om smagsprøver. Duften var tillokkende og lovede godt. Pandekagerne leverede i den grad også. Perfekt stegte pandekager svøbt ind i den lækreste og luftigste saltkaramel-appelsinlikørsauce, der kunne få selv køkkenets løg til at græde.

Den iskolde og velsmagende vaniljeis fra Kastbergs Gourmet Is gav en blød og svalende kontrast til de lune pandekager og var mere end godkendt. Pandekagerne var så velsmagende, at de var værdige til at blive serveret på Rådhuset.

For medspiseren var der ikke en finger at sætte på denne dessert. Udover selvfølgelig den finger, der nænsomt kørte over tallerkenen for at fange de sidste rester af den uimodståelige sauce, som gaflen ikke kunne fange. En rigtig feel-good dessert, der føles som et varmt farvelkram og et fint punktum på frokosten.

Pandekagerne var klart den bedste dessertservering.

Travlhed og forsinkelse

Restaurant Klokken i Aahus anpriser sig med, at restauranten summer af hygge og at værtskabet er nærværende, afslappet og inviterer til en lille snak om løst og fast.

Under vores besøg var restaurant godt fyldt op, og måske netop derfor oplevede vi måske ikke lige det nærvær eller den afslappede samtale. Dertil havde betjeningen for travlt.

Tomme flasker og tomme tallerkener blev ikke taget af bordet, heller ikke selvom de ret indiskret blev placeret heeelt ude på bordkanten, så tjenerne umuligt kunne være i tvivl.

Den største fejl var dog forsinkelsen i maden. Den ene halvdel af redaktionen havde valgt “Klokken Hel”, mens den anden halvdel jo var på Smørrebrød ad libitum. Den første ombæring kom på samme tid, men derefter fik den ene halvdel deres smørrebrød alene, mens den anden måtte vente.

Og vente.

Og så vente lidt mere.

Efter næsten en halv time, hvor de andre havde spist deres smørrebrød, gik vi til en tjener, der beklagede og sagde, at de vist lige havde glemt os i køkkenet og i øvrigt havde de meget travlt den dag.

Travlhed er skønt for en restaurant, men det må ikke blive en hæmsko, for prisen er jo den samme, uanset om maden bliver forsinket på grund af travlhed. Det gav et virkelig dumt afbræk i frokosten, at den ene halvdel af selskabet blot kunne se på, at de to andre spiste deres mad.

En bedømmelse

Med dens sidst bid dessert skyllet ned, kommer vi til vurderingen.

Redaktionen havde en generelt god madoplevelse på Klokken i Aarhus, hvor vi tilbragte et par hyggelige timer.

Den samlede pris for smørrebrød og drikkevarer blev på cirka 400 kroner per person, og det kan man ikke sige noget til.

Generelt var besøget da også en positiv oplevelse, hvor der blev serveret mad med et klassisk smagsudtryk af godt håndværk.

Smørrebrød på restaurant Klokken i Aarhus er et godt valg for de smørrebrødselskende gæster, der både er til det klassiske og et lille pift af nyskabelse.

Til gengæld trækker det ned, at den ene halvdel af selskabet undervejs blev glemt af køkkenet, og kartoffelmadens overdimensionerede løgmængder var et decideret fejlskud.

Vi ender med fire store stjerner til Klokken i Aarhus, hvor man sagtens kan komme igen.

Fakta om restauranten
Klokken Aarhus
Mindegade 6
8000 Aarhus
17.juli 2024
restaurantklokken.dk

Besøgt: 17. august 2024

Karakter: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Se hele skalaen her