Har man set Tv2-serien om Ruths Hotel i Skagen, vil man vide, at her ligger et af Danmarks bedste restauranter og hoteller.
Man vil også vide, at de rige og berømte flokkes til Ruths Hotel i sommerferiens uge 29 – den såkaldte Hellerup-uge.
Her indtages der overdådige skaldyrsfade, dyr kaviar og perlende Rosé-vine fra de helt store flasker til flere tusinde kroner.
Men man vil også vide, at Ruths Hotel har været uløseligt bundet sammen med et af dansk gastronomis fyrtårne i skikkelse af Michel Michaud.
Michel Michaud
Sig navnet, og ingen gourmet er i tvivl. Michel Michaud er en af branchens allerstørste personligheder.
Michel-Patrick Michaud blev født den 19. januar 1946 i Cognac i Frankrig. Han blev uddannet kok og arbejdede flere forskellige steder, herunder restauranten Hostellerie de la Poste, der havde en Michelinstjerne.
I 1971 kom han til familien Grønlykkes gourmetsted på Sydfyn, Falsled Kro, hvor han som køkkenchef introducerede det franske køkken.
Kong Hans i København
I 1976 blev Michaud udvalgt til at stå i spidsen for det nyåbnede spisested Kong Hans i København.
Her serverede den franske stjernekok importeret foie gras, vagtler, kaviar, søpindsvin samt rødmule og sågar lammetestikler. Sidstnævnte blev spist af gæsterne med stort velbehag, og spurgte gæsterne hvad det var, de spiste, lød svaret: hvide nyrer. Det var det så ikke, men mange ville nok alligevel betakke sig for at kende sandheden.
Michel Michaud introducerede også en række nyskabelser i den gastronomiske elite, blandt andet ostevognen, fraværet af salt og peber på bordene, og ikke mindst kokkenes synlighed i et åbent køkken. Gæsterne skulle kunne følge med i kokkenes anstrengelser, og ikke blot nyde det endelige produkt.
I 1983 modtog restaurant Kong Hans som den første i Danmark en stjerne i Michelinguiden.
Til Søllerød Kro og Marie Louise
I mellemtiden havde Michaud tilbragt flere år hjemme i Frankrig, hvor han åbnede sin egen restaurant, der fik en Michelinstjerne i 1986.
Samme år vendte Michaud tilbage til Danmark, og han blev køkkenchef på Søllerød Kro, som året efter modtog sin første Michelinstjerne.
Den fransk-danske kok og restauratør arbejdede kortvarigt på Restaurant Gammel Åbyhøj i Aarhus og blev i 1993 indehaver af restauranten Marie Louise i Odense.
I maj 2004 rykkede videre til Ruths Hotel i Skagen, hvor hans mad blev rost til skyerne af af anmelderne. I 2014 forlod han Ruths Hotel for at blive chefkok på Molskroen, men senere vendte han tilbage til Skagen. Han blev ansat på Brøndums Hotel som køkkenchef den 1. april 2016, men han vendte stadig tilbage til Ruths Hotel ved særlige begivenheder og arrangementer, ligesom han deltager ved kokketræf rundt om i landet.
Gastronomisk fyrtårn og egen kage
Michel Michaud har ved sit virke bragt et internationalt kvalitetsniveau ind i dansk køkkenkultur, og han blev i maj 2008 slået til ridder af den franske fortjenstorden Ordre National du Mérite. Han modtog hædersbevisningen for sit talent og sit virke til fordel for promoveringen af franske produkter og fransk cuisine i Danmark.
Efter et liv i gastronomiens tjeneste har Michel Michaud sat et enormt aftryk på maden i Danmark, også i de små detaljer. På Ruths Hotel har morgenmaden således større udvalg af marmelader, der alle er udviklet af franskmanden selv.
Han er også kendt for sin egen kage Gâteau Marcel, der nydes af mange chokoladeelskere.