Redaktionen har været en tur i vores arkiver, hvor vi har genfundet nogle af vores største spiseoplevelser.
I serien “Gensyn med Gourmet” sætter vi lys på nogle af fortidens fineste kulinariske oplevelser.
Denne gang skruer vi tiden tilbage til en herlig eftermiddag i London i sommeren 2013 …
På Grosvenor Square i London ligger en lille gastronomisk perle. Redaktionens udsendte var taget over vandet for at tage temperaturen på en af Gordon Ramsays mange restauranter. Den energiske tv-kok er berømmet og belønnet for sit køkken med adskillige Michelinstjerner på en perlerække af restauranter.
Mødte op med rejsekuffert og appetit
Maze Gordon Ramsay beliggende Grosvenor Garden viste sig at være et excellent valg. Vi havde på forhånd tjekket, at der var plads til et par frokostgæster og mødte op med rejsekufferter, som straks blev stuvet af vejen af den opmærksomme tjenerstab.
Vi fik anvist et lille bord i den ret fyldte restaurant som i flere niveauer tilbyder englændere et velfortjent alternativ til pub-food. Stilen på Maze er fransk med et orientalsk pift, hvilket en sushibar midt i lokalet minder os om. Selvom vi elsker sushi gik vi ombord i det “ordinære” kort.
Her tilbyder man forskellige retter a la carte, samt to menuer; en 7-retters fuld menu til 75 pund og en 4 retters frokostmenu til blot 25 pund. Når man tager en Michelinstjerne i betragtning er sidstnævnte frokost nærmest en foræring, for maden var fremragende.
Et kort med 10 små retter udgjorde udvalget, og man kunne så sammensætte de fire, der fristede mest til frokosttilbuddet på 25 pund. Vi valgte at få mest muligt med, så vi valgte 8 forskellige retter ud.
Til menuen kan man enten gå i vinkortet, som kommer på iPad og er ret omfattende, eller man kan købe vinmenu. Her er to muligheder; den almindelige til 20 pund og en sommelier version til 35 pund. Den ordinære indeholder tre glas af husets vine (hvid, rosé og rød) mens den dyre version sammensættes ud fra kundens bestilling af retter og øvrige præferencer. Igen delte vi os; og valgte en af hver for at se forskellen i kvalitet.
Første servering var en skøn grøn suppe med stærk blåskimmelost. Den var blød, cremet og stærk på samme tid. På den modsatte side af bordet var en perfekt tilberedning af Foie Gras. Ja, det er en spise, som deler vandene og vi indrømmer gerne at man kan diskutere produktionsmetoderne, men smagen kunne der ikke stilles spørgsmålstegn ved. Sammen med pære og sprødstegte valnødder var det en himmerigsmundfuld.
Vagtel med orientalsk tvist
Anden ombæring bød på makrel med rødbede og peberrod og vagtel med orientalsk pift. Makrellen, som er og bliver en fed spise, var perfekt holdt i skak af rødbedens syrlighed og ikke mindst den friske peberrod. Desuden små kartofler og firkanter af æblegele.
Til hovedret – og det skal tages med et gran salt, for portionerne er beskedne i omfang – kom en fantastisk mør og saftig kylling med perfekt sprødt skind. Ledsagerne var pesto af ramsløgog kulsort vinaigrette baseret på brændte porrer. Det var madkunst på et højt niveau, selvom ingredienser ikke var voldsomt dyre.
Et lille mellemspil med Sushi i verdensklasse!
Vi havde set længselsfuldt på Sushi anretningerne som indtages i en del af restauranten. Netop fordi portionerne er snack-size, var der plads til en lille afstikker i sushi-kortet. Tjeneren var så god at lade os dele en lille tallerken – og det var en af de bedste sushioplevelser, vi har haft. Tunen var fremragende, men stykkerne med krabbe var det måske bedste sushi, vi har smagt.
Dagens vinder blev flæskesteg a la Maze
Dagens bedste servering i et skarpt felt går dog til den ene hovedret i form af et stykke uhyggeligt velsmagende gris.
Skåret fra bugen med rigeligt fedt og smag. Tilbehøret ved bagt pære sammen med en muslingesalat rørt med spicy wasabi og knuste ærter.
Dertil en reduktion baseret på hummer og Sake.
Avanceret? Javist, men kombinationen var fantastisk. Grisen var mør som smør og havde det sprødeste svær i mands minde.
Banan i forskellige teksturer
Redaktionens udsendte har en del søde tænder, så da der kom banandessert på bordet, var vi solgt; der var parfait, en lille kage, kiks og karamel.
Alt med banansmag og igen kunne vi høre fuglene synge.
Den anden del af bordet blev heller ikke snydt. Her var en tekage med skinnende chokoladeovertræk i hovedrollen sammen med en cremet te-is med passion.
Det spillede utrolig godt sammen til en lille sanseeksplosion; som den bedste kop te, du nogensinde har drukket, bare i dessertform.
Overraskelse på fødselsdagen
Fødselsdags surprise – tyk, fed chokoladekage.
Vi tog kaffe med petit four i loungen.
Mens vi sundede os oven på et fantastisk måltid, kom der en lille hilsen fra køkkenet.
De havde hørt en fugl synge om, at vi fejrede fødselsdag, og de satte nådestødet ind i form af lille chokoladekage med lys og hilsen.
Det virkede helt utroligt positivt. Ja, det koster næppe ikke mange basseører for dem, men betydningen for fødselarerne var stor. Der er altid plads til forkælelse.
På daværende tidspunkt arbejdede den ene af tvillinger i et vinfirma, og hans blik faldt på en Dom Pérignon Rosé. Den var prissat så billig, at restauranten reelt solgte den til deres indkøbspris, så man kunne få den for under 1.000 kroner dengang. Her var intet intet at betænke sig på, så tvillingerne skålede i champagne og ønskede hinanden tillykke med fødselsdagen.
Uhørt niveau til prisen
Prisen for denne gourmetoplevelse på højt niveau med tjenere på hver en finger ligger på niveau hvad det koster at spise på en mellemgod restaurant i Danmark.
Maze er måske ikke teknisk på højde med de allerbedste herhjemme, men forholdet mellem pris og kvalitet er uhørt.
4 retter med 3 glas vin kunne fås for 395 danske kroner. Og det er vel at mærke for mad på et sted, som har den eftertragtede stjerne i Michelin guiden. Det findes ikke tilsvarende i Danmark.
At vi forkælede os selv med champagne – før og efter måltidet – og at det i sagens natur løfter slutprisen er en helt anden sag. Det var jo fødselsdag.
For den ambitiøse, velsmagende mad og den utroligt opmærksomme betjening giver vi 6 stjerner for et perfekt måltid.
Tager man prisen i betragtning, er det en foræring for en uforglemmelig dag en Michelin-restaurant.
Og netop den lave pris for frokostmenuen sender den sidste stjerne med over kanalen til London; Seven Points, Game, Set And Match til Maze!
Maze Gordon Ramsay lå dengang på 10 – 13 Grosvenor Square.
I dag er restauranten ombygget til Gordon Ramsay Bar & Grill Mayfair, men dengang var det rammen om en af de bedste kulinariske oplevelser målt på forholdet mellem pris og kvalitet.