Gensyn med gourmet Henne Kirkeby Kro

Redaktionen har været en tur i vores arkiver, hvor vi har genfundet vores største spiseoplevelser.

I serien “Gensyn med Gourmet” sætter vi lys på nogle af fortidens fineste kulinariske oplevelser.

Denne gang skruer vi tiden tilbage til et fantastisk ophold i sommeren 2010 …

En gastronomisk perle

Fra de ydmyge redaktionslokaler i Odder gik turen vestpå.

Nærmere bestemt var kursen sat mod Henne nær Vesterhavet, Henne Strand og Filsø.

Her ligger nemlig Henne Kirkeby Kro, og det er ubetinget en køretur værd, uanset hvor i Danmark man bor.

På Strandvejen 234 gemmer sig en kulinarisk oplevelse af næsten himmelske dimensioner.

I superligaen

Bag kroens maleriske skjuler sig et eksklusivt indre og ikke mindst en superluksuriøs gourmetrestaurant.

Det traditionsrige spisested havde længe hørt til den gastronomiske superliga i Danmark, men da den gamle familieejendom blev solgt til milliardæren Flemming Skouboe tog man et skridt helt op i toppen som en gourmetrestaurant på allerhøjeste niveau.

En del af Skouboes formue fra vindmøllebranchen blev brugt på en komplet renovering af Henne Kirkeby Kro, der fremstår i en liga helt for sig.

Med en milliardærs økonomiske opbakning var indretning, materialevalg og kunsten på væggene gennemført til mindste detalje.

Ankomst i suiten

Vi meldte vor ankomst i receptionen og straks fulgte en tjener med ud på gårdspladsen for at tage vores bagage.

Vi havde bestilt en suite, og her var intet gammeldags eller traditionel kroromantik over indretningen.

I stedet mødtes vi af en moderne, eksklusiv indretning med de bedste materialer.

Selve suiten bestod af eet stort lokale, hvor der langs hele den ene væg var døre og skydevægge.

Kun badekarret var åbent, mens resten af væggen gemte på toilet, badeværelse med den store bruseniche samt en separat håndvask.

Det var en særdeles original udnyttelse af det aflange lokale, og naturligvis med Hästens seng, som vi senere skulle sove formidabelt i.

I suiten på Henne Kirkeby Kro kan ikke andet end nyde tilværelsen – og man sover himmelsk i Hästens sengen.

Fra minibar over terrassen til bords

Vi blev opfordret til at tage for os i minibaren, så vi ikke gik tørstige eller småsultne.

Vi nød derpå lidt sorbet på terrassen, inden vi gik en tur og samlede appetit til aftenens kulinariske oplevelser.

Fire forskellige sorbetis – bare til den lille sult på terrassen.

Aftenen startede i den hyggelige stue/salon ved siden af spisesalen.

Her sad vi magelige sofaer og tog imod en lind strøm af appetitvækkere. Det var aldeles fremragende.

Vi lod os imponere ved antallet af ansatte både på gulvet og i køkkenet i forhold til antallet af gæster. De tjenende ånder svævede over vandene og bragte i en lind strøm små gastronomiske mesterværker fra køkkenet og ind på gæsternes borde.

Efter et glas Charpentier Rose champagne til de lækre snacks nød vi blandt andet serveringen “Hønsegård”, der vitterligt bragte smagen af hønsegård frem på den gode måde.

Servering af “Hønsegård” der smagte fremragende.

De saltede kammuslinger med æble var perfekt tilberedte og serveringen af torsk med kartoffelsalat, ærte og syltelage var ikke ringere.

Fantastisk betjening

På mange restauranter taler tjenere fysisk ned til gæsten, men på Henne Kirkeby Kro satte enten kokken eller tjeneren sig på hug ved bordet og talte op til os. Det skabte en fortrolig og intim atmosfære og tjenerne var generelt uhøjtidelige og blev stadig beskedne, næsten flove over vores ros. Vi bemærkede en stor forskel fra ikke mindst københavnske toprestauranter.

“Vi er jo i Jylland,” som tjeneren klædeligt beskedent svarede. Og den usædvanlige præsentationsteknik virkede.

Blandt aftenens hovedattraktioner var sommerbuk med asparges, kantarel og kål.

At det ifølge tjeneren var ejeren selv, der havde nedlagt vildtet på Fænø, gjorde ikke en af aftenens bedste serveringer ringere.

Sommerbuk – måske en af de bedste hovedretter vi nogensinde har spist.

Lækre desserter

Redaktionen erkender gerne, at vi har en sød tand, så smilene var store, da desserten blev båret frem i et væk.

Her var rødgrød med fløde og bacon, frossen hvid chokolade med dild og en servering af yoghurt med brunet smøris og selleri.

Den sidste del af dessert-serveringerne var et overdådigt sortiment af chokolade.

Her ses en dessertkugle af frossen hvid chokolade & dild.

Tilbagelænet og overrumplet

Efter middagen blev vi ledt tilbage til salonen, hvor vi havde indtaget appetitvækkerne nogle timer tidligere.

Her sad vi sammen med en række af de øvrige gæster, mens der blev serveret kaffe, the, avec og små desserter.

Ja, vi var for længst mætte og tilfredse, men de fortsatte med at forkæle os.

Der var en ganske særlig stemning i rummet og pludselig sad vi og smilede til de andre gæster, som havde det på samme måde. Kæmpe store smil og tilfredse miner, for vi vidste alle, at det vi netop havde oplevet var en gastronomisk pragtpræstation. Og vi kunne bare nikke og smile til hinanden. For alle var enige om den fantastiske aften. Det har vi alligevel aldrig oplevet før.

7-stjernet oplevelse

Overnatningen i Hästens-sengen var nærmest et kapitel for sig, og morgenmaden en kulinarisk oplevelse af de helt store. Her manglede intet, og vi var nødt til at vælge fra snarere end at vælge til blandt de mange lækre anretninger, der blev båret ind til os.

Den slags oplevelser er ikke gratis. Overnatningen i suiten kostede 2.675 kroner for to personer, og regningerne i restauranten løb op i omkring 4.800 kroner for to personer, så sammenlagt landede vi på 7.430 kroner for vores ophold på Henne Kirkeby Kro.

Det er og var mange penge, men det var ubetinget hver en krone værd.

Vi overgav os uforbeholdent og kvitterede med 7 stjerner for en kulinarisk oplevelse, der dengang ikke kunne fås bedre herhjemme.

Det spiste vi

Snack (sprødbrød – rogn – grøntsag – tartar – reje)
Østers (kartoffel – salturt – urter)
Saltede kammuslinger & æble (karse – selleri)
Torsk & Kartoffelsalat
Sommerkål (kartoffel – gruve svendbo – vilde urter)
Hønsegård
Persille kylling (asparges – løgkarse)
Sommerbuk (asparges – kantarel – kål)
Friser (hyldeblomst – skovsyre – pære)
Frossen hvid chokolade & dild (youghurt – brunet smør is – selleri)
Danske jordbær (hyldeblomst – hybenrose – fløde)
Rødgrød med fløde & bacon
Sortiment af chokolade

Det var en oplevelse af de helt sjældne, hvor der intet var at udsætte på hverken mad, vin, betjening eller overnatning, og det kunne ikke være mindre end topkarakteren af 7 stjerner.

Spoler vi tiden frem til 2024 er Henne Kirkeby Kro fortsat et af de absolutte gourmetsteder ikke bare i Jylland, men i Danmark. Allerede ved vort besøg i 2010 var oplevelsen klart på Michelin-niveau, men dengang uddelte Michelin ikke stjerner i Jylland. Det er der nu rettet op på, og ved den seneste uddeling sikrede kroen sig hele 2 Michelin-stjerner.

Fakta om oplevelsen
Henne Kirkeby Kro
Strandvejen 234
6854 Henne
www.hennekirkebykro.dk
Besøgt: Juli 2010

Karakter: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(7 stjerner)
Se hele skalaen her