Kalas er et populært spisested i Aarhus. Redaktionen havde ikke været forbi før, men det rådede vi bod på i slutningen af december.
Det var i kølvandet på de store julegavebyttedage, så stedet var godt fyldt, men det er altid hyggeligt med selskab, når man spiser ude.
Velbesøgt og velforberedt
Vi havde bestilt bord og fik en fin plads i hjørnet. Kombinationen af stolene og bænkesæder op mod væggen fungerede glimrende.
Vi var et selskab på fire og havde forberedt os hjemmefra.
Hvis man går efter deres anretninger, skal man nemlig holde tungen lige i munden, når man bestiller. Der er lidt kringlede regler for, hvad bordet må bestille.
Man kunne ifølge websitet vælge mellem 4, 6, 8 eller 10 retter, fordelt over nogle serveringer, men selskabet skal vælge det samme antal retter. Så man kan altså ikke bestille 4 retter til personer og 6 retter til de to andre.
Vi havde derfor nærstuderet mulighederne, som de tog sig ud på nettet og efter længere drøftelse fundet frem til netop de kombinationer, som passede for selskabets fire deltagere denne dag.
Forskel på website og menukort
Især tog anretningen med fire serveringer til 299 kroner sig indbydende ud i skikkelse af Rejer og friteret æg med citronmayo, Rødspættefilet med grov remoulade og citron, Mørbradbøf med svampe a la créme, bløde løg, bacon og surt samt Æblegrød med makroner, nøddekrokant og flødeskum.
Den beslutning var altså allerede truffet hjemmefra.
Da vi ankom, viste det sig dog, at kortet i restauranten og mulighederne på hjemmesiden slet ikke stemte overens. Det var en ærgerlig fejl, og på kortet var der faktisk også restriktioner, så nogle af serveringerne var slet ikke tilgængelige på dagen. Selv om de stod på kortet.
Nå, men den søde betjening fik hurtigt forklaret vores muligheder, så vi fandt en kombination, som viste sig at være et hit. En anretning med fire retter samt to ekstra tilvalg, som dog skulle vælges af hele bordet.
Vi har respekt for, at det helst skal være så let som muligt, men disse restriktioner på kryds og tværs af de forskellige menuer gjorde det sværere end nødvendigt. Hatten af for at betjeningen var sød og imødekommende.
Dagens valg
Vores valg faldt på en fire retters anretning samt to tilvalg, så menuen blev:
Marineret sild med karrycreme og løg
Rødspættefilet med grov remoulade og citron
Tartelet med høns i asparges og urter
Røget laks med asparges og urtecreme
Hønsesalat med bacon, cornichoner, svampe og smørristet brød
Ris a la mande
Silden var gammeldagsmodnet, og der var to store fileter per person.
En virkelig velsmagende og gavmild portion. Det medfølgende rugbrød, smør og fedt var aldeles glimrende!
Karrycreme, løg og kapers kunne doseres efter behov og sult.
Frokostens stjerne
Efter silden kørte vi fiskefileten i stillingen. Fisken var paneret i pankorasp, og sammen med den grillede citron og grove remoulade blev det frokostmåltidets stjerne.
Hele bordet rundt var der enighed om, at det var noget nær den bedste fiskefilet, vi har spist på en restaurant. Saftig, sprød og velsmagende!
Hønsesalaten med bacon og cornichoner blev serveret med en smørristet udgave af det hvide brød. Aldeles glimrende.
Hønsesalaten var et af vores tilvalg denne dag, og til 29,00 kroner per mand var det et fund til prisen. Det er imponerende billigt.
Den anden af dagens to ekstra serveringer var røget laks med urtecreme. Den blev serveret med ristet brød, og den var god, uden at gøre det helt store væsen af sig.
Til en pris på 49,00 kroner per person var der dog stadig fin balance mellem kvalitet og pris.
Næste servering var en fremragende tartelet, hvor fyldet var godt og rigeligt. Med et par ekstra vrid fra bordets peberkværn sad den også lige i skabet.
Den søde runde blev stedets udgave af den klassiske ris a la mande, og den blev selvfølgelig serveret med lun kirsebærsovs.
Selskabet var i bil, så øllet var alkoholfri udgaver, og skønt bordene rundt om drak snaps, holdt vi os til danskvand, hyldeblomst, rabarber og cola.
Den samlede regning for fire personer var 1.722 kroner, hvilket omfattede de fire serveringer i selve julefrokosten samt de to ekstra tilvalg.
Med i prisen var også en Carlsberg Nordic til 45 kroner, en 25 cl Coca Cola til 39 kroner (hvilket desværre giver en lettere absurd literpris) samt 3 rabarbersaft og 2 hyldeblomst, der hver kostede 42 kroner per glas.
Vi plejer at diskutere karakterne efter måltidet, og alle fire deltagere var denne dag enige om, at vi lander et sted mellem fire store eller fem små stjerner.
Takket været den søde betjening kvitterer vi med fem stjerner for en glimrende frokost på Kalas. Her kommer vi helt sikkert igen!
Fakta for Restaurant Kalas
Bedømmelse: ***** 5 stjerner
Tidspunkt for besøg: 28. december 2024
Restaurant Kalas
Jægergårdsgade 77
8000 Århus C
www.restaurantkalas.dk