I november 1991 modtog Storstrøms Amt 700.000 kroner i EF-støtte til et projekt, der skulle skabe nye arbejdspladser på det kriseramte Lolland. Amtets miljøkontor havde fundet Bentonit og udpegede tre områder ved Rødbyhavn, hvor man anslog fund på 400-600 millioner ton bentonit, hvis værdi skulle tælles i milliarder.
Fem lokale forretningsmænd købte retten til at udnytte fundet, og etablerede i 1996 Dansk Bentonit A/S i joint venture med A.P. Møller – Mærsk.
Nu skulle der foretages prøveproduktion af den plastiske lerart, hvis kvalitet overgik alle forventninger. Bentonit er velegnet til vandtætte membraner under lossepladser, som tilsætning i foderblandinger, malervarer, kattegrus og til opsamling af spildte væsker. A.P. Møller – Mærsk lovede at investere 30-35 millioner kroner i projektet, men disse penge blev hurtigt brugt uden de ønskede resultater, og så opstod der uenighed mellem aktionærerne om selskabets strategi.
Striden kulminerede da A.P. Møller – Mærsk konkursbegærede Dansk Bentonit. De øvrige aktionærer rasede og fremførte, at A.P. Møller via en konkurs som største kreditor kunne skaffe sig rettighederne og slippe af med de resterende aktionærer.
Konkursbegæringen blev afvist af skifteretten i Maribo, og i stedet indgik parterne i august 1999 et fortroligt forlig, hvor A.P. Møller – Mærsk overtog selskabet. Da salg til industriel forarbejdning ikke var mulig på grund af lerets kvalitet, valgte man at genetablere landbrugsjorden og sælge grunden tilbage til den oprindelige ejer.
Resten af Dansk Bentonit blev solgt til Dansk Supermarked, der kunne anvende selskabets underskud på 30 millioner kroner til at udskyde skattebetalinger.