Maersk Tankers, en del A.P. Møller – Mærsk Gruppen, er parat til at gå ind på markedet for CO2-transport for at fremme arbejdet med at indfange og lagre CO2 – også kaldet CCS (Carbon Capture and Storage), som er en meget vigtig teknologi til at begrænse effekterne af klimaforandringer.
Det meddeler selskabet i forbindelse med klimakongressen “International Scientific Congress on Climate Change” i København.
”Med dette initiativ ønsker vi at udvise lederskab i branchen. Vi demonstrerer, at vi kan handle i forhold til den globale udfordring, som CO2-udledninger er,” siger Martin Fruergaard, senior vice president, Maersk Tankers.
”Vores beslutning afspejler A.P. Møller – Mærsk Gruppens tilgang til den globale udfordring på klimaforandringer, hvilket er at udvikle innovative og kreative metoder til at begrænse CO2-udledninger,” siger Martin Fruergaard.
Maersk Tankers har undersøgt det forretningsmæssige grundlag for at gå ind i markedet for transport af CO2 enten til lagring i havbunden eller til brug i oliefelterne, hvor CO2 kan benyttes til at optimere udnyttelsen af ældre oliefelter.
”Ved at udnytte vores ekspertise inden for transport af flaskegas og flydende naturgas har vi udviklet et forretningskoncept for transport af CO2 til enten lagring eller til brug for optimering af ældre oliefelter,” siger Martin Fruergaard.
Ifølge Maersk Tankers’ undersøgelser udleder store stationære kraftværker placeret tæt på havet mere end 750 mio. tons CO2 alene i Nordsø-området. Femten Handysize gastankskibe (20.000 m3) kan transportere og dermed fjerne mere end halvdelen af Danmarks årlige CO2-udledninger til lagring i Nordsøen, svarende til alt det CO2 der udledes fra danske stationære udledningskilder. Ifølge FN’s klimapanel, IPCC, kan 99 procent af CO2’en formentlig opbevares i over 1000 år i udvalgte reservoirer.
Derudover er søtransport af CO2 mere konkurrencedygtigt og mere fleksibel end CO2 i rørledninger på lange distancer eller i mindre mængder.
Udover Maersk Tankers, ser A.P. Møller – Mærsk Gruppens Mærsk Olie og Gas også på mulighederne i forbindelse med lagring og opbevaring af CO2.
”Med vores store viden og erfaring fra den danske undergrund i Nordsøen undersøger Mærsk Olie og Gas de teknologiske muligheder der for at få nedbragt CO2 ved underjordisk opbevaring af CO2 for på den måde at imødekomme det forventede behov,” siger Michael Engell-Jensen, senior vice president og chef for afdelingen Carbon and Climate i Mærsk Olie og Gas.
Mærsk Olie og Gas taler med et antal potentielle partnere om at udvikle projekter til CO2 -lagring. Målet er at kunne flytte CO2 fra kilder så som kulfyrede varmeværker til opbevaring enten underjordisk eller undersøisk.