Ad libitum smørrebrød til en pris på blot 245,- kroner per person skulle nok kunne lokke folk til fra nær og fjern, ikke mindst i Nordjyllands sommerferieuger.
Virkeligheden viste sig at være en smule anderledes, men det havde i hvert fald intet at gøre med kvaliteten af det lækre smørrebrød.
Da vejret skræmte gæsterne bort
Den første søndag i juli måned 2024 havde redaktionen booket bord til to personer til frokost i Blokhus.
Til vores store overraskelse var dette dog nærmest unødvendigt, da der kun var få andre gæster.
Det ret pauvre fremmøde var dog ikke kun på Strandingskroen, men generelt i både Løkken og Blokhus denne dag, hvor vejret ikke artede sig fra den gæstmilde side.
Vi spurgte den søde tjener, der oplyste, at det var meget usædvanligt for højsæsonen med så få gæster, men vejret var den store synder.
Royale tømmermænd
Strandingskroen i Blokhus var i fordums tid kongelig privilegeret.
Kronprins Frederik, den senere Frederik den 7. besøgte således Blokhus flere gange, og ifølge Strandingskroen blev majestæten af den daværende kromadamme, Christiane Klitgaard, kureret for voldsomme tømmermand.
Det blev belønnet med en kongelige gunst til den historiske Strandingskro, der i dag fungerer som selskabs- og konferencelokaler for Strandhotellet Blokhus, der ligger lige over for.
Sild skal der til
I sommermånederne serverer Strandingskroen smørrebrødsbuffet hver lørdag og søndag fra kl. 12.00, og i ugerne 28 til 31 kan man tilmed nyde smørrebrødsbuffeten hver dag.
I praksis består frokosten af smørrebrød på en lille buffet, hvor kokken selv hele tiden bar friske forsyninger af rugbrødsanretningerne ind.
Da vi aflagde besøg var der seks forskellige typer af smørrebrød at vælge imellem.
Første servering – eller rettere den første selvhenter – var en tallerken med en solid størrelse sild.
De klassiske marinerede sild var anrettet med karrysalat, rødløg, kapers og et halvt blødkogt æg.
Det hele smagte fremragende, og det gav lovning om flere gode oplevelser.
Velstegt og velsmagende fiskefilet
Næste tallerken fra buffeten blev det omtrent lige så obligatoriske stykke med fiskefilet.
Hos Strandingskroen var det en pandestegt rødspættefilet, der havde hygget sig på komfurets varme i selskab med en passende mængde smør.
Det hele blev serveret ganske enkelt med en broccolini på toppen, der stadig havde masser af bid.
Stjernen var naturligvis fisken i sig selv, med de ufravigelige hjælperyttere i skikkelse af remoulade og citron. Vigtige elementer på ethvert frokostbord.
Der var ingen nyfortolkninger eller overlæssede anretninger, men hvorfor ændre på en opskrift, der virker.
Strandingskroens fiskefilet var en lækker servering.
Rejemaden
Det samme kunne man sige om næste afhentning fra buffeten.
Klassikeren Æg & Rejser var næste gave til smagsløgene.
Her var tale om en gavmild mængde rejer med et pocheret æg, stenbiderrogn, citronmayonnaise samt rodfrugtchips.
Det så flot ud, og også en smule flottere end det smagte.
Rejemaden manglede nemlig både salt og peber, men det var heldigvis let at råde bod på selv.
Lidt ned i kadence og kvalitet
Næste besøg i buffeten betød en frikadellemad, og den delte vandene.
Eller rettere delte anretningen vandene, idet hovedparten af frikadellesmagen var yderst velsmagende.
Ikke mindst var vi begejstrede for en helt frisk rødkål, der var tilpas frisk, syrlig og smagte virkelig dejligt.
De kolde, friterede rodfrugter kunne både jeg og min medspiser dog fint have undværet.
De havde ikke meget smag, og de bidrog ikke til oplevelsen, så de blev levnet.
Da kartoffelmaden druknede
Lidt mere udfordret blev vi med den klassiske kartoffelmad.
Der er ingen tvivl om, at en kartoffelmad er en klassiker, og at den kan være umådeligt velsmagende.
Her var tale om rugbrød med kartoffel med en mayonnaise på ramsløg, sprøde stegte løg, grøn asparges samt revet gammelknas.
Netop det sidste element tog desværre overhånd.
På Strandingskroen var kartoffelmaden nærmest svær at finde under den store mængde af ost, og det var virkelig synd for de ellers sarte, fine kartofler.
På dette tidspunkt var appetitten dog også sluppet op.
Derfor måtte vi have et stykke med cremet laksesalat til gode, som ellers også stod på buffeten.
Manglede vi noget?
Måske kunne vi have brugt en helt klassisk roastbeef med remoulade, peberrod og stegte løg, men det skal nu ikke komme kroen til last, at denne ikke var at finde på bordet denne dag.
Drikkevarer og et lille suk
For restauranter er det ofte gynger og karusseller. Sælger man maden billigt, må det tabte indhentes på drikkevarerne.
Både på vin og sodavand er avancen på mange restauranter tårnhøj.
Frokosten på Strandingskroen har et særdeles indbydende prisniveau for sin smørrebrødsbuffet, både når man indregner mængderne og kvaliteten.
Drikkevarer er bare dyrt, og det er mere en konstatering end et hjertesuk.
Flasken med 25 cl saft kostede 40 kroner, mens en halv liter øl stod os i 85 kroner.
Det er ikke billigt, men det er bare vilkårene for dagens restauranter.
En bedømmelse
Vores frokost på Strandingskroen i Blokhus bød på glimrende mad, især til prisen. Den samlede pris for smørrebrad og drikkevarer til to personer blev på godt 600 kroner, og det kan man sandelig godt forsvare.
Betjeningen var sød og opmærksom, og der var tændt op i pejsen, hvilket bidrog til hyggen på en lidt råkold og regnvåd sommerdag i Nordjylland anno 2024
Generelt var besøget en positiv oplevelse, der kun forøges, når man vurderer på sammenhængen mellem madens kvalitet og prisen.
Smørrebrødsbuffeten har ikke kun kvalitet at byde på, men også et tillokkende prisniveau og gode råvarer, der giver et enkelt, klassisk smagsudtryk af godt håndværk.
Smørrebrødsbuffet på Strandingskroen i Blokhus får en stærk anbefaling herfra sammen med fire store stjerner.
Fakta om restauranten
Strandingskroen
Høkervej 2
9492 Blokhus
Web: www.strandingskroen.dk
Besøgt: 7. juli 2024
Karakter: ⭐️⭐️⭐️⭐️
Se hele skalaen her